събота, 18 фев 2023 г. 16:32 ч.

Предизвикателство

Ето ги тримата млади кинаджии, които ще се борят за НАГРАДА ЗА КИНО 355 и 10 000 лв.

Blife.bg

Ето ги тримата млади кинаджии, които ще се борят за НАГРАДА ЗА КИНО 355 и 10 000 лв.

За пета поредна година Фондация „Стоян Камбарев“ предизвиква младите кино творци с нещо смело, вълнуващо и различно!

3-ма избрани кинорежисьора трябва да заснемат, монтират и предадат 5-минутен игрален филм само за 5 дни. Оттам и заглавието на наградата - ТРИ ПЕТ ПЕТ ! Младите филмейкъри имаха пълна творческа свобода на тема, стил и жанр и само едно условие – филмите им да бъдат с НЕОЧАКВАН КРАЙ.

Холивудските продуценти Фил Рот, Джефри Бийч и режисьора Дон Майкъл Пол са неизменна част от впечатляващото международно жури от първата година. Един от най-успелите Европейски филмови продуценти Фабиан Гасмия отново е Председател на 13 членното жури, а редом до него застава холивудската звезда- актьорът, режисьор и продуцент Гари Стреч, както и британците Кърсти Бел, Бен Чарлз Едуардс и водещия кастинг директор Марк Самърс.

Продуцентите Деси Тенекеджиева, проф Станислав Семерджиев, Иван Тонев и Валерия Стойкова са българските представители, а Почетен Председател продължава да е легендарният Освалдо Де Сантис, главен консултант на Paramaunt Pictures, а преди това цели 33 години Президент на Twenty Century Fox, Италия!

Звездното жури избра трима млади филмейкъри за финалисти които се отличиха с висока мотивация, оригинални идеи и силна страст за кино:

МАРТИНА ТРОАНСКА, 25г. Проект за филм „Голям“ Родена в София с фамилия Георгиева, избира за свой творчески псевдоним Троанска. Едва 15 годишна печели второ място в младежки конкурс за кино „Репортийн“. През 2020 завършва класа на Пенко Господинов в НАТФИЗ с награда „Най-най-най“ за най-добра актриса във випуска. Има номинация ИКАР 2019 в категория „Дебют“. Участва в два пълнометражни филма „Рибена кост“ на Драгомир Шолев и „Изкуството да падаш“ на Орлин Милчев. През 2021 снима своя дебют като режисьор на късометражна адаптация на разказа на А. П. Чехов, „Анюта“ . Филмът е селектиран в над 10 международни фестивала, сред които Venezia Shorts, Tokyo Shorts, Berlin Indie Shorts, Toronto Women In Film, Cine Libri, etc. В момента Мартина е студент по кинорежисура в НБУ и завършва втория си късометражен филм „Сърце на заек“. „Намирам вдъхновение във всичко искрено и чувствително, във всеки акт на смелост и достойнство. Смисъл има във всяко нещо, стига то да е породено от вътрешна потребност.“

РУМЕН РУСЕВ, 26 г. Проект за филм - „МИМЕЗИС“ Прекарва дълги години в Англия, където развива страстта си към наратологията по време на класове по творческо писане в Ливърпул Колидж. След няколко години завършва кино, телевизия & дигитални медии в Калифорнийския Университет, Лос Анджелис. Участва в над 50 международни кино фестивала с последните си три късометражни филма, които разглеждат няколко основни теми – любов, себеоткриване и алтернативни светове. Един от филмите му- ДЖЪМП КЪТ е избран от Националния Филмов Център да представя България на Късометражния Филмов Фестивал – ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ в Отава. В началото на 2022 създава собствено пространство в София - Студио ФЛИКЪРС, където работи по филми, музикални видеа и реклами. „Където изкуството среща науката, където илюзията пречупва реалността и където невъзможното става възможно – там намирам магията на киното.“

ВИКТОРИЯ ПАВЛОВА, 25 г. Проект за филм - „Да убиеш два пъти“ Завършва „Филмова и телевизионна режисура“ през 2021 година в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, в класа на проф. Светослав Овчаров, а в момента магистратура „Трудова и организационна психология“ в Софийския университет, защото смята, че това би било полезно за работата й като кинорежисьор. За сега, Виктория има заснет само един проект, който цели да отправи апел против незаконното застрояване на село Синеморец. За да повлияе на публиката силно емоционално, тя използва похватите на игралната импресия. Като творец дълбоко я вълнуват философските теми, темите за дефиницията на добро и зло. Вдъхновена е от ренесансовите хуманистични ценности. „Киното е начин да разкажеш история, но върви и с тежка отговорност. Целта ми е, чрез филмите си да задавам въпроси, защото отговорите са различни за всеки човек и вярвам, че всеки стига сам до неговата истина.“ Финалистите получават освен снимачна и аудио техника, пълна подкрепа за продуциране на филмите си и финансов стимул в размер на 2 000 лв. Трима млади кинорежисьорu, но само един победител! Кой ще бъде той? Единствена и решаваща роля ще има публиката по време на 14-тата Церемония за връчване на Наградите за изкуство на Фондация „Стоян Камбарев“, която ще се състои на 24-ти април в JOY Station.

Гостите ще гледат премиерно трите филма, ще гласуват на живо и така ще определят новия Носител на НАГРАДА ЗА КИНО 355. Той ще получи прекрасна авторска статуетка и 10 000 лв. за подкрепа на следващия му филм, благодарение на партньорите от NOVA Film, Black Sea film, Magic Shop Rental, UFO Film and Television Studios и ARS Digital Studio. Кино състезанието се осъществява с официалната подкрепата на Столична Община. Вече са готови новите филми на носителите на НАГРАДА ЗА КИНО 355 от изминалите години: „НАСРЕД Бетона“ на Йордан Михайловски, „Мечтата на Наташа“ на Ваня Бойчева и „Калоян, който се самоуби“ на Виктор Иванов. Фондацията подкрепя лентите не само на победителите, но и на талантливите финалисти Евгения Танева и „Сашето и неговата камера“ и Стефани Райчева с филмите й „Баба“ и „Елхи на Таланта“. В момента започна работа по филма на победителя от миналата година Орлин Менкаджиев както и на финалистите Роси Траян и Антоний Христов, който получи специалната награда на Goldfinch. Така, Фондация „Стоян Камбарев“ продължава да дава криле на младите кинорежисьори и в следствие на НАГРАДА ЗА КИНО 355 само за последните 4 години се появиха повече от 25 нови български филма, продуцирани от Деси Тенекеджиева, които смело поемат към световните кинофестивали. Вижте Финалистите в кратко филмче: https://www.youtube.com/watch?v=NYBn7t-ihD4

BLife.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BLife.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари