сряда, 7 фев 2024 г. 13:46 ч.

Идея за споделяне

За първи път в България: Нарисувай си хляб, като арт терапия

Blife.bg

За първи път в България: Нарисувай си хляб, като арт терапия

Инициативата е продължение на станалата популярна ХляБА терапия. Идеята е на магистър психолога, когнитивно-поведенчески консултант и EMDR терапевт Марина Панева.

За първи път в България тя събира в терапевтичен курс психодрама и месене на хляб. Идеята за това група хора да се събират, за да месят хляб, да си говорят, да пият заедно по чаша хубаво вино всъщност е идеята за споделянето. След десетките успешни групови сесии, д-р Марина Панева решава да надгради идеята си и да добави още един вид изкуство в сесиите на ХляБА терапията. „Да споделиш емоция, да споделиш опитност или да придобиеш такава, да се докоснеш до духа на традицията е нещо, което винаги съм намирала за вълнуващо и заслужаващо внимание. Правенето на хляб е точно такова занимание! Особено, когато се случва в прекрасната обстановка на една от най-добрите пекарни и между добронамерени и любознателни хора! А с помощта на няколко свежи и цветни зеленчуци, на 11.02 ще добавим цвят, вдъхновение и креативност в нашите хлебчета.“ – споделя Марина Панева по повод предстоящата за първи път в България групова сесия „Нарисувай си хляб“.

ХляБА терапията набира все по-голяма популярност сред известните личности в България. През, станалите вече традиция, сесии преминаха Ива Екимова, Биляна Йотовска и Димитър Туджаров - Шкумбата. В основата на съвременната концепция за терапевтичен метод седи схващането, че трудът и изкуството сами по себе си оказват изключително позитивни ефекти върху здравето, тонуса, настроението и енергичността на хората. Когато човек е ангажиран с определена дейност, важна за него, той се чувства полезен, което неминуемо променя мислите и чувствата му. Работата в група, по един вид дейност пък създава връзки и предполага обмяна на опит между участниците.

Усещането за общност е ключово за здравословния психо-социален климат и точно това усещане се провокира при тази терапия. Това помага на участниците по естествен начин да оценят свързаността си с останалите, да си позволят да бъдат себе си, да осъзнаят начините, по които са ценни за групата, да се почувстват като част от едно цяло. Също така ги насърчава да развият увереност и да бъдат по-самостоятелни, а това се отразява и на общото им благосъстояние и качество на живот. В древни времена сричката „БА“ се е използвала със значение на физическото изражение на духа, на душата, както в нашия, така и в други езици. Всеки участник в приключението хляБА терапия приема предизвикателството да придаде форма и опита вкуса на своя дух, чрез овеществяването му под формата на хляб. ХляБА терапията помага за справяне с негативните емоции, но също така и дава възможност да се направи оценка и фокус върху личното щастие на всеки един участник в седмичните срещи, организирани от Марина Панева. Повече за инициативата и за записване: https://www.facebook.com/events/1099394141404559?locale=bg_BG

BLife.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BLife.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари