петък, 23 фев 2024 г. 11:25 ч.

Млад талант

ЛАУРЕАТЪТ НА ФОНАЦИЯ „СТОЯН КАМБАРЕВ“ ДУМИСАНИ КАРАМАНСКИ ПРЕДСТАВИ ИЗЛОЖБА В УНИКРЕДИТ СТУДИО

Blife.bg

ЛАУРЕАТЪТ НА ФОНАЦИЯ „СТОЯН КАМБАРЕВ“ ДУМИСАНИ КАРАМАНСКИ ПРЕДСТАВИ ИЗЛОЖБА В УНИКРЕДИТ СТУДИО

Това е втора самостоятелна изложба на талантливия художник, който миналата година стана победител в категория „Визуално изкуство“ на Фондацията

Живописецът Думисани Карамански представи втората си самостоятелна изложба „Подготовка за нещо друго!“ в пространството за съвременно изкуство УниКредит Студио.


Мналата година, освен, че стана победител в категория „Визуално изкуство“, даровитият художник заслужи и няколко специални приза по време на Церемонията по връчването на наградите за Полет в Изкуството „Стоян Камбарев“. Думисани бе удостоен от дългогодишния генерален партньор на Фондацията - УниКредит Булбанк със Специалната им награда и финансова подкрепа за реализация на изложбата. Отличието бе връчено от г-н Борислав Бангеев - главен директор Корпоративно банкиране на банката.
Спазвайки традицията, известният колекционер и меценат Николай Неделчев подкрепи осъществяването на избран арт проект на художника с 3 000 лв. Той получи и допълнителни 1 000 лв. от Фондация „Стоян Камбарев“ за подкрепа на изложбата.
„Обичам да изразявам себе си в изкуството, което правя, така допускам зрителя до мен самия. С изложбата „Подготовка за нещо друго!“ излизам от „Мавзолеят на Мамино синче“ и подготвям себе си и зрителя за новия етап на творбите ми“ - споделя авторът Думисани Карамански.


До голяма степен семейството на Думи избира артистичната му съдба на художник. Майка му е архитект и като цяло всичките му роднини обичат тази творческа сфера. А любимата му техника е “да е цветно, да маже и да има големи петна”. Рисува най-вече сюрреалистични картини, свързани с неговия живот. Залага на абстракциите и маслото като материал.
„Подготовка за нещо друго“ може да бъде разгледана в УниКредит Студио, на площад Света Неделя 7 до 12 март. В експозицията, публиката може да види автопортрети на Думисани, правени чрез спрей и масло. Изложбата е началото на следващите му самостоятелни представяния.


Благодарение на петнадесетгодишното партньорство между Фондация „Стоян Камбарев“ и УниКредит Булбанк, десетки млади български визуални артисти осъществиха свои самостоятелни изложби в арт пространството за съвременно изкуство на банката, като за повечето от тях те бяха дебютни. Сред тях са вече утвърдените Александър Лазарков, Мария Налбантова, Деница Боева, Радослав Нинов – Руди, Огняна Серафимова, Андрей Хамбарски, Нора Ампова, Велизар Димчев и звездата Калоян Илиев – Кокимото. Всички те, както и талантливият Думисани са част от голямото семейство на Фондация „Стоян Камбарев“ , която продължава да ги подкрепя и с редовни откупки на творбите им.

Вижте видео-визитка на Думисани Кармански https://www.youtube.com/watch?v=2JM46-mQ_J0 Абонирайте се и последвайте Фондация „Стоян Камбарев“ YouTube - https://www.youtube.com/channel/UCFcLUn9OufLfoK6AryhU8aQ Instagram - https://www.instagram.com/kambarevfoundation/ FB - https://www.facebook.com/foundation.stoyan.kambarev/
 
ДУМИСАНИ КАРАМАНСКИ - номинация Награда Полет в Изкуството “Стоян Камбарев” 2023
 
 
 
 

BLife.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BLife.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари