петък, 22 мар 2024 г. 23:32 ч.

Отдаден на музиката

Джаз музикантът Лъчезар Кацарски с номинация за наградата за Полет в изкуството "Стоян Камбарев"

Blife.bg

Джаз музикантът Лъчезар Кацарски с номинация за наградата за Полет в изкуството "Стоян Камбарев"

Младият джазмен Лъчезар Кацарски е победител в категория "Музика" на Фондация "Стоян Камбарев" тази година.

Така, отдаденият на музиката талант е номиниран и за най-чакания и елитен приз за млади творци в България - Наградата за Полет в Изкуството, носеща името на култовия театрален режисьор Стоян Камбарев.

Лъчезар Кацарски (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

Лъчезар Кацарски е роден в Благоевград в семейството на известния артист Николай Чобанов, който е негов дядо и родителите си актьорите Албена Чобанова и Лъчезар Кацарски. За съжаление губи зрението си при раждане, но това още повече развива другите му сетива и таланти.

Лъчезар Кацарски (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

Учи поп и джаз пеене в Националната хуманитарна гимназия. Свири на пиано и хармоника, откроява се с прекрасен глас и завидна за възрастта си вокална техника.

През 2023-а Лъчо завършва Национална музикална академия "Панчо Владигеров" с Поп и джаз пеене.

Преди това е студент по програма "Еразъм", Vienna Music Institute. На 12 години взима участие в конкурса "Звезди в радиото", организирано от Радио Благоевград и Национална хуманитарна гимназия и печели първо място.

Лъчезар Кацарски (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

Младият изпълнител има завидна колекция от призове, сред които Grand prix в конкурса "Път към славата", Награда за дебют в пролетния конкурс на БНР, Специалната награда на името на Петър Гюзелев в конкурса "Sofia song". Първата му авторска песен е "High above the sky", а "Звуците на твоята любов" е издадена със съдействието на Национален Фонд Култура. През 2023г. талантът получава награда за музика на фестивала "Друмеви театрални празници" гр. Шумен.

Лъчезар е част от групата на Михаил Йосифов "Новините в джаза", с която имат издаден дебютен албум. Авторската му песен "Дъждовен сън" влиза в класацията "Топ 20" на БНР. Младият музикант е свирил съм с Биг Бенд Благоевград, Биг Бенда на БНР, Биг Бенда към Национална музикална академия, Михаил Дончев, Васко Кръпката и др. Лъчо се изявява и на театралната сцена като актьор и автор на музика.

Лъчезар Кацарски (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

"От както се помня винаги съм бил заобиколен от изкуство, и по-конкретно театър и музика. Ето защо, за мен изкуството е начин на живот и мисля, че точно за това съм голям щастливец! Музиката за мен значи всичко.

Тя е безкрайно чувство, любов, вдъхновение. Смисъл, тъга, мое собствено видение. Мечта, красота, и най-доброто изцеление. Бих добавил даже и онова, за което няма обяснение." - споделя младият мултиталант.

Лъчезар Кацарски (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

Ето и останалите четирима победители в различните области на изкуството тази година, номинирани за Наградата за Полет в Изкуството.

Тези изумителни артисти са нашето бъдеще: впечатляващата млада кино актриса Маргарита Стойкова, авангардния художник и дизайнер Невелин Иванов - Нево, младата надежда на българската проза и изявен инфлуенсър Изабел Овчарова - Изи и фантастичния майстор на магията Старбой Айвън.

Пет номинации, един носител на мечтаната награда! Големият победител ще грабне знаковата бронзова статуетка на художника Кольо Карамфилов и сериозна парична премия, която ще обявим в деня на Церемонията. Най-важното е, че не само той, но и останалите четирима ще получат сериозна подкрепа за осъществяването на конкретни техни арт-проекти и ще станат част от семейството на Фондация "Стоян Камбарев", която дава криле и сбъдва мечтите на младите и талантливите.

Кой ще спечели Наградата за Полет в Изкуството, определя жури, в което влизат членовете на Фондацията начело с Председателя на УС актрисата и продуцент Деси Тенекеджиева.

Церемонията за връчване на Годишните Награди на Фондация "Стоян Камбарев" ще се състои на 23-и април в JOY Station. Именно тогава на живо публиката за шести път ще избере и носителя на НАГРАДА ЗА КИНО 355 -иновативното кино състезания, което се провежда с подкрепата на Националния Филмов Център.

Финалисти тази година са тримата млади кинорежисьори Теодора Чингарова, Джулия Пастракова и Немо Сталтус.

Водещ на Галата ще бъде отново големия приятел на Фондацията Ники Кънчев, а публиката ще се наслади на класно шоу - кино, музика и незабравими емоции!

XV Официална Церемония за връчване на Наградите на Фондация "Стоян Камбарев" се осъществява с институционалната подкрепа на Министерството на Културата и Столична Община, официалното партньорство на УниКредит Булбанк, ABILICO, Разсадник НАНОВСКИ и Бон Марин и с подкрепата на IDEAcomm и Технополис. Продуцент е NOVA film - компанията на Деси Тенекеджиева.

BLife.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BLife.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари